Her 100 kişiden biri şizofren mi?

Her 100 kişiden biri şizofren mi?

Her 100 kişiden biri şizofren mi?

24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü. Şizofreni, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada 21 milyon kişiyi etkiliyor. Şizofreni, sanıldığı gibi nadir bir hastalık değil! Her 100 kişiden birinin yaşamı boyunca bu hastalanma riski var ve sadece genetik yatkınlıktan kaynaklanmıyor. Çevresel faktörler de büyük rol oynuyor.

İSTANBUL (İGFA) - Göçmen olmak, toplumda azınlık konumunda bulunmak, sosyoekonomik olarak dezavantajlı bir bölgede yaşamak bile şizofreni riskini artırabiliyor. Şizofreni, düşünce, algı, duygu ve davranışlarda bozulmalara yol açan kronik ve epizodik seyirli bir psikiyatrik hastalıktır. Genellikle ergenliğin sonları veya genç erişkinlik döneminde başlar.

Ancak hastaların en büyük sorunu, hastalığın kendisinden çok toplum tarafından damgalanmak! Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi’nden Prof. Dr. Alp Üçok, yıllardır şizofreni hastalarıyla çalışan bir uzman olarak bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor:

“KİMSE İYİ ŞEYLER YAPTIĞIMIZI GÖREMEYECEK, TOPLUM BİZİ SADECE KÖTÜ HABERLERDE GÖRÜYOR”

Prof. Dr. Üçok; “Şizofreni, diyabet ya da hipertansiyon gibi kronik bir hastalık. Ancak bu tedavi edilemediği anlamına gelmiyor. Tedavisi mümkün ama toplumdaki önyargılar nedeniyle hastalar doktora gitmekten çekiniyor, tedaviye direnç gösteriyor. Prof. Dr. Alp Üçok, bir İngiliz hastanın “İnsanlar bizim iyi bir şey yaptığımızı asla göremeyecek. Çünkü biz sadece kötü haberlerle medyaya yansıyoruz.” sözlerinin çok anlamlı ve durumu en net ortaya koyan ifade olduğunun altını çiziyor.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Alp Üçok; Şizofreni hastaları işinde başarılı olabilir, normal bir yaşam sürebilir. Ancak haberlerde ya da toplumda hep olumsuz örneklerle anıldıkları için, insanlar bu gerçeği göremiyor. Oysaki şiddet içeren pek çok olayın arkasında ruhsal bir hastalık bulunmuyor. Türkiye’de her yıl birçok kadın şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor ama faillerin büyük çoğunluğu psikiyatrik hasta değil! Buna rağmen şizofreni hastaları haksız bir şekilde damgalanıyor.

ESRAR kullanımı VE çocukluk TRAVMAlrı; en önemli çevrwsel risk etkenlerinden

Şizofreninin görülme oranı yüzde 1, ancak ailesinde hastalık öyküsü olanlarda bu oran yüzde 10’a çıkıyor. Yani genetik faktörler etkili ancak tek başına belirleyici değil.

Prof. Dr. Alp Üçok, bu durumda en büyük risk faktörlerinden birinin madde kullanımı olduğunu belirtiyor:

“Esrar kullanımı dünyada yaygınlaşıyor ama zararları göz ardı ediliyor. İnsanlara tedavi için ilaç kullanmasını öneriyor, ‘Ben kimyasala karşıyım’ diyorlar ama esrarın içindeki kimyasalları bilmiyorlar.”

Esrarın yanı sıra, çocukluk çağı travmaları da şizofreni riskini artırıyor. Fiziksel ve duygusal ihmal, çocukluk döneminde maruz kalınan şiddet ya da cinsel travmalar, beynin strese tepkisini değiştirerek ilerleyen yıllarda psikoza yol açabiliyor.

Prof. Dr. Alp Üçok: Her yüz kişiden biri yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski taşır. Ancak hastaların ailelerinde görülme sıklığı yüzde 10'a çıkıyor. Yani her 10 hastanın 1'inin ailesinde hastalık görülüyor. Genetik mutasyon dediğimiz gen yapısındaki değişiklikler de hastalığa yol açabiliyor. Genetiğin bir rolü var ama çevresel faktörlerin de rolü var. En önemli faktör madde kullanımı. Maalesef esrar dünyada yaygınlaşırken esrarın zararlı olduğuna dair inanç da azalıyor. İnsanlara ilaç veriyoruz "Ben kimyasala karşıyım" diyor ama esrarın içinde kimyasal olduğunu bilmiyor. Fakat bazı kişilerde esrar kullanımını bıraksa bile psikoz devam ediyor. Ayrıca toplumda artan cinsel, fiziksel, duygusal travmalar. Bunlar yine çocuğun küçükken şiddete maruz kalması, cinsel şiddete maruz kalması, temel duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının ihmal edilmesi de depresyona yol açtığı gibi psikoza da yol açabiliyor. Bu vücudun verdiği hormonal tepkileri etkiliyor ve kortizol salımındaki miktar artıyor ve onu tehditten korumak için işleyen sistem artık kötüye çalışmaya başlıyor. "Çocukken sevgi görmedim" gibi ifadeler yaygın ama bunlar gerçekten ciddi boyuttaysa psikoz riskini arttırıyor. Artıyor mu dersek? Şizofreniye yol açan yaşam koşulları artıyor. Şiddet, madde kullanımı, büyük şehirlerde yaşamak bunlar şizofreniyi arttırdığı için şizofreni görülme oranı da artıyor olabilir. Buna paralel olarak dramatik bir artış yok. Çünkü tek bir sebebe bağlamak mümkün değil. Mesela varlıklı bir semtte düşük yaşam koşullarında yaşıyor olmak da şizofreni riskinde artışla ilişkili. Azınlık konumunda olmak, göçmen olmak, farklı bir dini veya etnik gruba sahip olmak kişide psikoz riskini arttırıyor. Bunun nedeni beyindeki gri maddenin daha ince olduğu görülüyor. Bunlar hep hormonal ve genetik değişiklikler. Olay sadece anneden babadan doğarken olanlar değil. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, eğitim eşitsizliği, azınlık olmak da risk etkeni olabiliyor. Yani şizofreni "Sevilmedi, ilgi görmedi, mutlu olamadı" gibi muğlak ifadelerle değil gerçekten net, ölçülebilir risk etkenlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabiliyor.

BİLİMSEL GERÇEK: ŞİZOFRENİ TEDAVİ EDİLEBİLİR, HAYAT DEVAM EDER

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Erhan Yüksek, Dünya Sağlık Örgütü’nün gerçekleştirdiği ve 15 ile 25 yıl süren Uluslararası Şizofreni Çalışmasına dikkat çekiyor: çalışma, şizofreninin iyileşme potansiyeli yüksek bir hastalık olduğunu güçlü biçimde ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında 16 farklı ülkeden yüzlerce hasta, 15 ila 25 yıl boyunca takip edilmiş ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir.

Dr. Erhan Yüksek; “İyileşme, sadece semptomların kaybolması değil; kişinin üretken, anlamlı ve bağlantılı bir yaşam sürmesidir.”

Çalışmanın öne çıkan verileri şunlardı: Kolombiya'nın Cali kentinde deneklerin üçte ikisi takip sırasında tam zamanlı çalışırken, İngiltere'nin Nottingham kentinde deneklerin %60'ından fazlası tüm psikotik semptomlardan arındığı görülmüştür. İngiltere örneğindeki güçlü sonuçlarda; Özellikle Toplum Ruh Sağlığı Ekipleri’nin multidisipliner yapıda organize edilmesi ve uzun süreli takibi sağlaması önemli bir rol oynamıştır. Bu çalışmaya göre ilk dönemde iyileşmeyen hastaların bile %15 geç dönemde iyileşme göstermiştir.

İlaç tedavisi alan, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bireylerin, güçlü aile bağları ve toplumsal destek sayesinde daha yüksek oranda işlevsel iyileşme gösterdiği görülmüştür.

Bu veriler, şizofreninin sadece biyolojik değil, sosyal bir hastalık olduğunu; doğru destekle iyileşme potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Şizofreni, dalgalı seyreden ve değişime açık, dinamik bir süreçtir. Bu çalışma, şizofreni hastalarının büyük bir kısmının zamanla belirtilerinden kurtulabildiğini, sosyal hayata dönebildiğini ve üretken bir yaşam sürdürebildiğini göstermektedir. Şizofreni ile ilgili olumsuz ön yargılar maalesef iyileşme öykülerinin bile paylaşılmasının önünde engeldir. Ancak bilimsel veriler artık çok daha net bir biçimde şunu söylemektedir: Şizofreni, doğru zamanda ve doğru şekilde ele alındığında, umut vadeden bir iyileşme süreci barındırır.

Sonuç olarak; şizofreni, toplumun yüzleşmesi gereken bir sağlık sorunudur. Tedavi edilebilir, iyileşme mümkündür, yaşam devam eder. Ancak damgalama ve önyargılar, bu süreci yavaşlatır.

ŞİZOFRENİ Belirtileri üç ana gruba ayrılır:

1. Pozitif Belirtiler (zihinsel işlevlerin bozuk çalışmasının sonucu olan belirtiler):

· Varsanılar (halüsinasyonlar): En sık işitsel halüsinasyonlar (sesler duyma)

· Sanrılar (hezeyanlar): Gerçek dışı, sabit inançlar (örneğin takip edildiğini düşünme)

2. Negatif Belirtiler (normal zihinsel işlevlerin eksik, azalmış biçimde çalışmasının sonuçları):

· Duygulanımda küntleşme (yüzdeki duygu ifadelerinin silinmesi)

· Sosyal çekilme

· Konuşmada fakirlik

3. Bilişsel Belirtiler:

· Dikkat dağınıklığı

· Bellek ve yürütücü işlevlerde bozulma

· Düşünce organize etmede güçlük

Psikotik dönem, hastalığın alevlenme evresidir. Bu dönemde birey;

· Gerçeklik algısını kaybedebilir,

· Olmayan sesleri duyabilir,

· Gerçek dışı düşüncelere kesin biçimde inanabilir,

· Çevreyle iletişimi bozulur.

Bu dönemde hasta korkulu, içine kapanık ya da ajite olabilir. Ancak tedaviyle çoğu zaman bu belirtiler gerileyebilir ve kişi işlevsel yaşama dönebilir.



Her 100 kişiden biri şizofren mi?

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde değişiklik

Bursa'da skolyoz tedavisinde devrim

Türk Sağlık-Sen Kocaeli: Boş kadrolar sınav öncesi açıklansın

Dondurma diş sağlığını etkileyebilir... Ölçülü tüketin!

ASM'lerde yeni birim tartışması.... Mevcut ASM'lerin iş yükü artıyor!

Sakarya'da evlilikte 30 yılı aşan çiftlere ücretsiz check-up

Sivas Valiliği'nden 'kene' uyarısı!

Bel ve kas ağrılarını tetikleyen nedenlere dikkat !

SGK: İlaç geri ödeme listesi genişletildi

İzmir'de deniz dibinden 1,5 ton ağ çıkarıldı!

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

TEMA Vakfı: Türkiye için zaman daralıyor, kömürden acilen çıkılmalı!

Antalya için felaket senaryoları... Çevresel ve sosyal yıkımlar vurgulanacak

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

Plastik kirliliği ile mücadele için güçlü ses

Atıklar maharetli ellerde ‘sanat’ a dönüşüyor

Atıklardan oluşturulan sanat eseri Şile'de sergileniyor

TEMA Edirne'den 'ÇED' açıklaması

Konut piyasasında talep artışı!

Bakan Şimşek: Beklentiler iyileşiyor, güven artıyor

Çiftçiye 3,3 milyar TL'lik destek ödemeleri hesaplarda

Bitkisel üretimde düşüş bekleniyor

Hometex 2025'te Minteks'ten küresel vizyon vurgusu

UTİB üyelerinden HOMETEX'te gövde gösterisi

Bakan Şimşek'ten 'yatırımcı güveni' mesajı

KTO'nun İhracat Akademisi büyüyor

Esnaflara yeni destekler rekor kırdı... Ticaret'ten 615,4 milyar TL'lik rekor kredi desteği

İkinci el araçlar bayram öncesi hareketlendi

Hamam Müzesi'nden ziyaretçilerine sürpriz

İçme suları artık temiz akacak

2 bin araçlık otopark inşaatı başladı

Türk Dünyası Tarım Zirvesi Bursa’da gerçekleşti

Vinççilerden İsrail'e sert tepki

Eğlence, doğa ve adrenalin bu festivalde buluşuyor

Belediye personeli nefes aldı!

Ranta değil halka açıldı, cazibe merkezine döndü

Zincir marketlere şok baskın

Bursa, gençlerle renkleniyor

“En Hızlı Benim” atletizm yarışmasına yoğun ilgi

Çayırovalı sporcular hedef büyüttü

Balıkesirspor’a büyük destek... 10 otobüs taraftar Adana’ya gidiyor

Gölcük 19 Mayıs şampiyonlarını ödüllendirdi

Sakarya’da spora önemli imza

İzmir'de Atatürk’ün gençleri Büyükşehir'in şenliğinde buluştu

Manisa’da Goalball heyecanı

TOFAŞ'ın play-off çeyrek final maç biletleri satışta

Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde halter rüzgarı

Sakaryalı sporcular madalya kürsüsünü boş bırakmıyor

“En Hızlı Benim” atletizm yarışmasına yoğun ilgi

Hamam Müzesi'nden ziyaretçilerine sürpriz

İçme suları artık temiz akacak

2 bin araçlık otopark inşaatı başladı

Türk Dünyası Tarım Zirvesi Bursa’da gerçekleşti

Vinççilerden İsrail'e sert tepki

Eğlence, doğa ve adrenalin bu festivalde buluşuyor

Belediye personeli nefes aldı!

Ege ve Marmara'ya toz taşınımı uyarısı

Dünya bu festival için akın etti

Aksiyon filmleri artık burada çekilecek

Ranta değil halka açıldı, cazibe merkezine döndü

Zincir marketlere şok baskın

Her 100 kişiden biri şizofren mi?

CHP'nin TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belli oldu

Bakan Uraloğlu temasları değerlendirdi... Türkiye-Çin ulaştırmada doğrudan iletişim kurdu

Bükreş’te Karadeniz güvenliği vurgulandı

5 bin çocuk, tek bir dil!

Vali Tekbıyıkoğlu'na Tunceli'den veda videosu

Erzurum Pasinler'de asfalt şantiyesinde patlama! 1 ölü, 1 yaralı

Bu hafta hangi filmler vizyonda? İşte haftanın filmleri...

Konut piyasasında talep artışı!

Kurban Bayramı tatili uzayacak mı? İletişim Başkanı açıkladı

'Aile ve Nüfus 10 Yılı' ilan edildi... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ailesizleşme topluma huzur vermez

Bursa, gençlerle renkleniyor

Çayırovalı sporcular hedef büyüttü

Bahçeli: Erdoğan'ın liderliğine Türkiye’nin ihtiyacı var

Sanatseverler İstanbul’un önemli müzeleriyle buluştu

Bursa'da engelsiz şefler kıyasıya yarıştı

Bakan Şimşek: Beklentiler iyileşiyor, güven artıyor

Yükleniyor