• BIST 100

    9520,22%-1,71
  • DOLAR

    39,34% 0,45
  • EURO

    45,66% 1,45
  • GRAM ALTIN

    4286,28% 1,49
  • Ç. ALTIN

    6870,40% 1,67

Makarna fabrikasındaki patlama neden oldu? Un patlamaları büyük çaplı patlamaya neden olabiliyor!

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bir makarna fabrikasında meydana gelen, 1 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 30 kişinin yaralandığı patlamayı değerlendiren uzmanlar, patlama öncesinde gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgularken, teknik incelemel

GÜNDEM 17.09.2024 20:48:00 0
Makarna fabrikasındaki patlama neden oldu?  Un patlamaları büyük çaplı patlamaya neden olabiliyor!

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ile Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce, Sakarya'nın Hendek ilçesinde bir makarna fabrikasında meydana gelen, 1 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 30 kişinin yaralandığı patlamayı değerlendirdi.

PATLAMA NASIL OLDU?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, önce bir patlamanın olduğunu ve ardından yangın çıktığını dile getirerek, “Burada patlamanın sebebini öğrenmek önemli. Fabrikanın bir makarna fabrikası olması ve unlu gıdalarla çalışılması, bu durumu açıklamaya yardımcı olabilir. Un, ince granül halinde havada asılı kalabilen bir madde olduğu için, bu durumu patlayıcı atmosfer ya da patlayıcı ortam patlaması olarak değerlendirebiliriz. Buna ‘Atex patlaması’ diyoruz. Toz patlamalarının özellikleri, genellikle önce küçük bir patlamayla başlar ve ardından ikinci, üçüncü patlamalarla büyük yıkıcı bir etki yaratırlar.” dedi.

 

UN, HEM PATLAYICI BİR ORTAM YARATIYOR HEM DE YANICI BİR MADDE

Patlama sonrasında yangın çıktığını, çünkü unun hem patlayıcı bir ortam oluşturduğunu hem de yanıcı olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yangının, patlamanın etkisiyle çıktığı ve müdahale edildiği görülüyor. Bu tür patlamalar nadir görülür, yaklaşık 1 yıl önce Kocaeli Derince'deki bir siloda da benzer bir patlama olmuştu. Ukrayna'dan gelen bir gemide boşaltma sırasında bir ölüm yaşanmıştı. Nadir de olsa, bu tür patlamalarla karşılaşabiliyoruz.” diye konuştu.

TOZLARIN DÜZENLİ TEMİZLENMEMESİ PATLAYICI BİR ORTAM OLUŞTURABİLİR

Bu olayın yaz aylarıyla bir ilgisi olmadığına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yaz aylarında görülen yangınlar daha çok orman yangınlarıdır. Ancak fabrika yangınları bu tip sebeplerle ortaya çıkmaz. İş sağlığı ve güvenliği kanunumuz var. Bu kanunla birlikte işyerlerinde, özellikle işverenin sorumluluğunda, birtakım önlemler alınması gerekiyor. Eğer bir patlama olmuşsa, mutlaka ihmaller söz konusu olmuştur. Patlayıcı ortamlarla ilgili Avrupa Birliği'nden adapte edilmiş yönetmeliklerimiz mevcut. Bu yönetmelikler kapsamında, patlayıcı ortam oluşma ihtimalleri göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle yem fabrikası, ilaç fabrikası gibi yanıcı organik tozların bulunduğu yerlerde, tozların düzenli temizlenmemesi durumunda havada askıda kalmaları, patlayıcı bir ortam oluşturabilir. Bu nedenle bu riskin farkında olup, patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerin, belirlenen standartlar çerçevesinde denetim altına alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DÜZENLİ TEMİZLİK YAPILMASI GEREKİYOR

Eğer patlayıcı bir ortam ihtimali varsa, bununla ilgili önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, şöyle devam etti:

“Bunların başında düzenli temizlik gelir. Toz patlamalarının önlenmesi için bu çok önemlidir. Çünkü tozlar zamanla birikir, zemin üzerinde, makinelerin arasında veya floresan lambalarının üstlerinde tabaka oluşturur. En ufak bir titreşimde, örneğin masaya vurduğunuzda bile bu tozlar havaya kalkabilir. Düzenli temizlik yaparak, bu tozların havaya kalkmasını ve patlayıcı ortam oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bu amaçla vantilatörler, emme sistemleri veya toz toplama üniteleri kullanmak gereklidir. Eğer patlayıcı ortam oluşma riski varsa, tutuşturucu kaynakları da ortadan kaldırmak önemlidir. Statik elektrik veya elektrikli cihazlar bu kaynaklar arasında olabilir. Bu cihazların exproof (patlamaya dayanıklı), yani patlayıcı ortamlarda güvenle kullanılabilecek özellikte olması gerekir. Bunun dışında, olası bir patlama anında etkileri azaltacak önlemler de alınmalıdır. Patlama kapakları, pencerelerin dışarı açılması, tavanların zayıf bırakılması gibi düzenlemeler, patlamanın basıncını yukarıya doğru yönlendirir. Zaten patlamanın basıncının yukarı doğru gittiği, yapının böyle tasarlandığını gösteriyor.”

Bu tür önlemlerin zaten önceden alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Büyük bir fabrika olduğu için muhtemelen bu önlemler de bu fabrikada uygulanmıştır. Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, bazen eksiklikler olabiliyor. Örneğin, bir toz toplama ünitesinin çalışmaması ya da exproof bir makinenin güvenliğini yitirmesi gibi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Bu tür sorunlar teknik incelemeler sonucunda ortaya çıkar. Bu önlemler periyodik olarak kontrol edilirse, makinelerin düzenli bakımı yapılırsa, patlama riski minimuma, hatta milyonda bire kadar düşürülür.” dedi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ise yaptığı değerlendirmede makarna yapımında kullanılan unun, bir nedenle patladığına işaret ederek, “Un patlamaları, küçük bir kıvılcım gibi basit bir tetikleyici ile büyük çaplı bir patlamaya neden olabiliyor ve çok güçlü bir enerji açığa çıkabiliyor.” diye konuştu.

GEÇMİŞTE UN FABRİKALARINDA ÇOK SAYIDA PATLAMA YAŞANDI

 

Tüm yanıcı tozların patlama riski taşıdığını kaydeden Abdurrahman İnce ise, 4 tip Atex patlaması olduğunu ifade ederek, "Biz bunlara ‘patlayıcı atmosfer patlaması’ deriz. Yanıcı gazlar, yanıcı su buharları, yanıcı sıvıların sis halleri ve yanıcı katı tozların bulut halleri havayla birleştiğinde yanıcı bir karışım oluşturur. Bu karışım, bir tutuşturucu ısı kaynağıyla temas ettiğinde ani bir yanma gerçekleşir. Bu patlamanın anlamı, çok hızlı bir yanma reaksiyonunun başlaması ve bitmesidir; mikro saniyeler içinde yanma olur ve bu durum etrafa basınç uygular. Hızlı genleşmeden kaynaklı bu basınç, tüm patlamaların ortak mekanizmasıdır. Dolayısıyla yanıcı katı toz, bulut halinde havayla karıştığında, tutuşturucu bir ısı kaynağının olmaması gerekir. Buna dikkat edilmelidir. Geçmişte un fabrikalarında çok sayıda patlama yaşanmıştır; bu patlamalar ciddi ölümlerle ve binaların yıkılmasıyla sonuçlanmıştır. Aynı durum şeker fabrikalarında da yaşanmıştır. Başta un ve şeker olmak üzere tüm yanıcı tozlar bu riski taşır ve buna uygun güvenlik önlemleri alınarak çalışılması gerekir" diye konuştu.

Oruç Reis Somali'deki görevini tamamladı... Yurda dönüyor

Bakan Göktaş: Ailenin güçlenmesi geleceğimizin teminatıdır

Ankara'da çocuk gelişim merkezlerinde erken kayıt dönemi

İstanbul Bakırköy'de sürdürülebilir alışveriş festivali başlıyor

Havayı kirleten 53 tesise 38 milyon TL ceza!

Bayram döneminde teknoloji tutkunlarının tercihleri belli oldu

Yataş'tan 4 milyon dolarlık GES yatırımı

Muğla’da engelsiz plajlarla hayat kolaylaşıyor

Kimlik doğrulama zorunlu oldu... Kripto paralarda yeni dönem

TSK'dan çok uluslu hamle... Haziran tatbikatlarla dolu

Gaziantep'te “Doğada Şenlik Çevre Haftası Buluşması” etkinliği

800 pehlivan Bursa'da er meydanına çıkıyor

Pençe-Kilit'te teröristlere ait mağara imha edildi

Manisa Soma'da Ferdi Zeyrek'in hayali yaşatılacak

Sürdürülebilir endüstri için tekstilciler üçüncü kez Bursa'da

Denizden çıkan çöpler farkındalığa dönüştü

Hindistan'da uçak kazası! Kurtulan olmadığı düşünülüyor!

Düzce'de ters yön kazası!

Başkan Tugay'dan Örnekköy’de kentsel dönüşüm denetimi

2025 Verimlilik Proje Ödülleri için başvuru süresi uzadı

Türk deri sektörü İtalya’da fırtına estiriyor

Turistik Karaelmas'ın ilk seferi 13 Haziran'da

Bursa Yenişehir Havalimanı'na yeni ulaşım seferleri başladı

Bursa çalışanlarına 'tasarruf tedbirleri' eğitimi

Şile Halk Eğitim Merkezi’nden görkemli yılsonu defilesi

Türk savunma sanayi gücüne güç katıyor... Yeni silahlar envanterde!

AK Parti'den TBMM'de yeni görev dağılımı... Bozdağ yeniden başkanvekili

Ankara Keçiören'de gece gündüz ilaçlama

Bursa Osmangazi’de kız çocukları için Mini Voleybol Şenliği

Bursa yazılım sektörü savunma sanayine güç katıyor

Yükleniyor

İstanbul'da sağlık hizmetleri artık yeni adresinde

LGS ve YKS öncesi sınav kaygısına dikkat!

Akran zorbalığına karşı uzman uyarısı

Metabolizmanızı hızlandırmanın 12 altın kuralı

Diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir

Diyetisyenlere ilgi arttı! Sahte uzmanlara kanmayın!

Bakanlık rehber oldu... Kurban eti nasıl doğru saklanmalı ve soğutulmalı?

Bursa'da bayramda da kesintisiz sağlığa devam

Havuz ve deniz sezonu açıldı... Boyun-bel kırığı tehlikesine dikkat!

Bayramda omurga sağlığına dikkat

Denizden çıkan çöpler farkındalığa dönüştü

Antalya Genç İklim Liderleri plastik kirliliğiyle mücadeleye odaklandı

Amasra'da denizi kirleten kömür ocağına 1,3 Milyon TL ceza!

Mudanya'da Sahil Güvenlik'ten denizlere nefes aldıran temizlik

Gemlik Körfezi’nde dalgıçlardan dip temizliği

Bursa'da asırlık ağacın yaraları sarıldı

İzmir'de deniz dibinden 1,5 ton ağ çıkarıldı!

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

TEMA Vakfı: Türkiye için zaman daralıyor, kömürden acilen çıkılmalı!

Bayram döneminde teknoloji tutkunlarının tercihleri belli oldu

Yataş'tan 4 milyon dolarlık GES yatırımı

Kimlik doğrulama zorunlu oldu... Kripto paralarda yeni dönem

Sürdürülebilir endüstri için tekstilciler üçüncü kez Bursa'da

2025 Verimlilik Proje Ödülleri için başvuru süresi uzadı

Türk deri sektörü İtalya’da fırtına estiriyor

İnşaat maliyetleri hız kesmedi! İşçilikteki yükseliş dikkat çekti

OİB ile Türk otomotiv firmaları Automechanika’da buluştu

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik

Afyon Pastırması'na AB tescili... 34. coğrafi işaretli ürünümüz oldu

İstanbul Bakırköy'de sürdürülebilir alışveriş festivali başlıyor

Muğla’da engelsiz plajlarla hayat kolaylaşıyor

Şile Halk Eğitim Merkezi’nden görkemli yılsonu defilesi

Ankara Keçiören'de gece gündüz ilaçlama

İzmir Büyükşehir Meclisi'nden merhum Zeyrek'e anma

Efes Selçuk’ta üçüncü öğrenci otobüsü yolda

İzmir’in ilk Balkon ve Bahçe Bitkileri Festivali başlıyor

İzmir Bornova’da müzeciliğin önemi konuşuldu

Çocuk işçiliğinde yüzde 50 azalma... Ancak hedefler halen uzak!

Denizli Büyükşehir’in kültür köprüsü kirazla kuruldu

800 pehlivan Bursa'da er meydanına çıkıyor

Bursa Osmangazi’de kız çocukları için Mini Voleybol Şenliği

Konya Büyükşehir’den ailece doğayla buluşma fırsatı

TOFAŞ Orhun Ene ile yolları ayırdı

Başkan Şadi Özdemir’den filenin genç sultanlarına motivasyon ziyareti

Muğlalı okçularından Dünya Kupası'nda büyük başarı

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

İzmir’in gurur Tuna Tunca'dan tarihi 'Manş' hedefi

63. Geleneksel Tarihi Yağlı Güreşleri için geri sayım başladı

Tarihi Kırkpınar biletleri satışa çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2