• BIST 100

    9462,06%-0,30
  • DOLAR

    38,42% 0,22
  • EURO

    43,67% -0,21
  • GRAM ALTIN

    4081,08% -1,16
  • Ç. ALTIN

    6607,03% -0,58

Manisa Su Platforrmu; İzmir'e aktarılan su yeraltı kaynaklarını tehdit ediyor.

Manisa Su Platformu Sözcüsü Dr. Muzaffer Yurttaş, Manisa'dan İzmir'e aktarılan su kuyusunun sadece bir akış sağlamadığını aynı zamanda ciddi boyutta yer altı kaynaklarında tehdit oluşturduğunu öne sürdü.

GÜNCEL 16.03.2025 22:01:00 0
Manisa Su Platforrmu; İzmir

Manisa Su Platformu Manisa'dan İzmir'e aktarılan su hattıyla ilgili toplandı. Platform Sözcüsü Dr. Muzaffer Yurttaş yapılan toplantı sonrası Manisa havzasının suya ihtiyacı varken İzmir'e su sağlanmasına sıcak bakmadıklarını belirtti.

Konuya sadece su sağlanması gözüyle bakılmaması gerektiğini söyleyen Yurttaş Manisa Su Platformu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Manisa’nın değişik bölgelerine vurulan sondajlardan elde edilen ve İzmir’e verilen içme suyu, bölgedeki yeraltı su kaynaklarını ciddi biçimde tehdit etmeye başlamıştır. Bölgedeki çiftçilerimiz ve odalarımız halkı olarak bu duruna tepkilerini göstermektedir. Bu konuyu analiz etmek için Manisa Su Platformu olarak bu konuyu gündemimizin ana maddesi yaparak toplandık. Çiftçilerimizi ve Ziraat Odası başkanlarımızı dinledik. Akademik camiadan pek çok arkadaşımızın yer aldığı platformumuz konuyu görüşerek aşağıdaki açıklamanın kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşılmasını uygun görmüştür:

AÇILAN SU KUYUSU ÇÖKME VE SIZINTILARI DA BERABERİNDE GETİRECEK

Manisa sınırları içinde bulunan Manisa merkeze bağlı Göksu Bölgesi’ndeki sondaj kuyularından, Saruhanlı ilçesi Lütfiye ve Nuriye Mahallelerindeki Sarıkız Bölgesi’ndeki sondaj kuyularından ve ayrıca Gördes Barajı’ndan boru hatları ile İzmir iline içme suyu verilmektedir. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından 1980 yılında verilen sondaj kuyusu açma izinleri ile 1980-1990 yılları arasında 80-180 metre derinliklerinde açılmış olan kuyulardan İzmir’e su verilmeye başlanmıştır. Giden su miktarının kuyulardaki zamanla oluşan çökme ve sızıntılar neticesinde azalması nedeniyle 2024 yılında İzmir Su Kanalizasyon İdaresi tarafından DSİ Bölge Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonucu ruhsat yenilenmesi yapılarak eski kuyuların bazılarının kapatılarak yeni kuyuların açılması çalışmaları başlatılmıştır. Bu konuda ilimizdeki bazı odaların ve kişilerin yeni açılan su kuyularına tepkisi gündeme gelmiştir. Bu konuda Manisa Su Platformu olarak yaptığımız toplantıda aşağıdaki görüş ve önerilerin kamuoyu ile paylaşılması uygun görülmüştür:

ÇİFTÇİLERİMİZİN KARŞILAŞABİLECEĞİ TEHDİTLER DÜŞÜNÜLDÜ MÜ?

1)Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda oluşan kuraklık, yağış miktarındaki azlık nedeniyle yeraltı suları yılda ortalama 60 cm yeraltına doğru inmektedir. Daha önceki dönemlerde açılan pek çok su kuyusu kurumakta ve su miktarı buna bağlı olarak azalmaktadır. Marmara gölü kurumuş, doğal çeşmeler yok olmuş ve dereler akmaz duruma gelmiştir. Bu nedenle bölgemizin çoğu bölgelerinde yeni su kuyusu ruhsatı verilmemektedir. Başvuru halinde eski ruhsatlı kuyularda bakım için ruhsat yenilenmesi izni verilmektedir. Ancak çektiği su miktarı dikkate alınarak çok su çeken kuyuların ruhsatları konusunda daha titiz davranılması gerektiği kaçınılmazdır. Mevcut kuyuların ortalama derinlikleri 80-150 metre arasında iken yeni açılacak kuyular en az 300 metre derinliklerinde olacaktır. Bu kadar derinliğe yapılan ve yüksek debili kuyular bölgedeki açılmış olan ve çiftçilerimiz tarafından kullanılan mevcut kuyuların kullanılamaz hale gelmesine neden olacaktır.

2)Yeni büyük debili su kuyusu ruhsatlarının verilmesi için Bölge Müdürlüğü bünyesinde bir bilimsel kurul oluşturularak ayrıntılı olarak bölgenin incelenmesi ve ruhsatların bu kurulun tavsiyeleri doğrultusunda karar almasının daha doğru olacağı düşünülmektedir. O nedenle 2024 yılında verilmiş yeni ruhsatların tekrar gözden geçirilmesinde bölgemiz için daha büyük yarar vardır.

3)Bölgemizden İzmir iline verilen tüm kuyuların sayaçları oluşturulacak kurullar tarafından değerlendirilmeli ve kontrol edilmelidir. Bu kurulda yerel gönüllüler, akademisyenler ve bilimsel kurul üyeleri de yer almalıdır.

4) Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ülkemizin büyük bir bölümünün 'kuraklık' tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Türkiye’de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı 1313 m3 olmasına rağmen, Gediz Havzası su seviyesi kıtlık düzeyinde olan beş havzadan biridir. Havzanın önemli kısmında 500 metreküpün altına düşen kişi başına su miktarı “Mutlak kıtlık” seviyesindedir. Bu nedenle yeni kuyuların açılması hatta yeni kuyu açılmasa bile mevcut kuyulardan alınabilecek su miktarının günümüzde oluşan kuraklık, su debisindeki azalma ve su sıkıntıları göz önünde bulundurularak güncel veriler ve duruma bağlı olarak yeniden belirlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca tarafından mevcut kuyulardan kullanımı uygunsuz olanların kapatılması çalışması yapıldığı bildirilmiştir. Bu doğrultuda, mevcut kuyuların bilimsel kurul tarafından yeniden değerlendirilerek uygunluk onaylarının alınmasına mutlak ihtiyaç bulunmaktadır. 1980 yılında verilmiş olan ruhsat ile alınabilecek su miktarı günümüzde oluşan kuraklık, su debisindeki azalma ve su sıkıntıları göz önünde bulundurularak güncel veriler ve duruma bağlı olarak yeniden belirlenmelidir. Alınmış hak diye düşünülerek hareket edilmemelidir.

BİLİMSEL ONAY MUTLAKA ALINMALIDIR

5)Saruhanlı ve Manisa bölgemizde ve Gediz ovasında suya bağlı tarım ürünleri yetiştirilmesi vazgeçilmez bir gerçektir. Başta üzüm bağlarının olmak üzere diğer tarım ürünleri ve çiftliklerin bu durumdan olumsuz etkileneceği kaçınılmaz olacaktır. Bu bölgenin tek su kaynağı yeraltı sularıdır. 300 bin dekar arazinin sulanması bu bölgedeki yeraltı sularına bağlıdır. Büyük su sondajları çakıldığı takdirde mevcut su kuyularının çoğu zamanla çalışmaz duruma gelecektir. Bu da gelecekte tarım açısından büyük sıkıntı oluşturacaktır. Yeraltı sularının acil durumlar ve olağanüstü şartlarda kullanılması gereken yedek su olduğunu düşünüyoruz. O nedenle yeni sondaj kuyuları açılması konusunda mutlaka bilimsel kurulun onayı olmalıdır.

6) İzmir Su Kanalizasyon İdaresi tarafından en kolay yöntem olarak belirlenen aynı alanda daha derin yeni sondaj kuyuları açmak yerine, gelecek açısından daha farklı yöntemlerin devreye sokulması gerektiği görüşü benimsenmelidir. Su sıkıntılarının yaşandığı ve giderek bu olumsuz iklimin artacağının öngörüldüğü günümüzde derin sondajlar ve suyla ilgili atılacak her adım şeffaf ve geleceği düşünülerek atılmalıdır.

Manisa’mızı gelecekte büyük bir su sorunu beklemektedir. Çünkü Manisa’da evsel, sanayi ve tarım kullanımındaki suyun büyük kısmı yeraltı su rezervlerinden karşılanmaktadır. Geçmişte Manisa Ovasına can veren Gediz Nehri’nin tarımsal sulamaya katkısı artan kuraklık ve oluşan kirlilik nedeniyle gün geçtikçe azalmaktadır. Tüm bu durumlar dikkate alınarak bakanlık ve kurumlar bünyesinde oluşturulacak bilimsel kurulların hazırlayacağı raporlar doğrultusunda sondajlar ele alınmalıdır. Bölge halkının tepkisi ve görüşleri dinlenilmeli ve ortak ve yeni bir çözüm bulunması yoluna gidilmelidir.

Bu değerlendirmelerin ışığında, İzmir’e yılda yaklaşık 32 milyon metreküp ilave su sağlamak için Sarıkız ve Göksu bölgesinde 11 yeni su kuyusu açılması Gediz Havzası yeraltı su potansiyelinin geleceği açısından büyük risk oluşturacaktır.

Sonuç olarak; Gediz Havzası’ndaki yeraltı su kaynakları zaten risk altındayken, yeni kuyuların açılması Manisa ve Gediz Ovası’nın geleceğini tehdit etmektedir. Alternatif su kaynakları araştırılmalı, Manisa halkının ve bölge çiftçisinin su hakkı korunmalıdır.

İstanbul depremleri sonrası MEB sahada

Konyalılar “Çocuk Kitap Günleri”nde buluştu

TEGV’de 636 çocuğa nitelikli eğitim desteği

Sinemada bugün: 7 yeni film vizyonda!

Bursa şampiyonu Eğitim Kalesi!

Kent kültürü dergisi yayın hayatına başladı

Sakarya'da ödüllü film beyazperdeye yansıtılacak

Koza Buluşmaları’nda bellek ve benlik konuşuldu

TOFAŞ 2025 Youth BCL'de yarı finale yükseldi

Renault Group’dan rekor ciro

Kocaeli'de 44 Kilometrelik altyapı hamlesi

Türkiye 'çok yaşlı ülkeler' sınıfına girdi! TÜİK 'politikalar şart' dedi

Konya’da geleneksel dostluk ve kardeşlik turnuvaları başladı

Muğla’da okullara bakım onarım işlemi gerçekleştirildi

Kütahya'da deprem! Simav ve Pazarlar'da okullara deprem tatili!

Okul sporları ilçe şenliklerinde görkemli final

Zabıtadan merdiven altı imalathaneye baskın

İzmir'de Süt Fabrikası’nda çarklar döndü, üreticinin yüzü güldü

Mardin Yeşilli’de örnek kentsel dönüşüm projesi tanıtıldı

Deprem sonrası Bursa’da o AVM'de endişe! AVM'deki çatlaklar korkuttu, uzmanlar uyardı!

BTÜ'den depreme dirençli bursa için kritik adım

Bursa'da İnegöl'ün çarşı meydanı istişare ile dönüşüyor

Kumluca’da oyun parkı tuvaletlerine demir korkuluk tepki çekti!

İzmir Bornova’da 400 bin fide toprakla buluşuyor

Yeni haftada İstanbul'da sıcaklık 8 derece birden düşecek...

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Sıcaklıklar düşüyor!

Nöroloji Uzmanı Dr. Hilal Horozoğlu’ndan yeni muayenehane

Kütahya’da korkutan deprem!

Emniyet'ten DEAŞ operasyonu! 210 şüpheli yakalandı

maNga’dan Yeni Single: “Bergüzarım” yayında!

Yükleniyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Hilal Horozoğlu’ndan yeni muayenehane

Dünyaca ünlü omurga uzmanları İstanbul’da buluştu

Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!

Masa başında çalışıyorsanız bunlara dikkat!

ABD'de kardiyolojiye damga vurdu, şimdi Türkiye'ye hizmet etmek istiyor

Kilolarınızın sebebi uykunuz olabilir mi?

Ebeler koruyucu sağlık hizmetini sunamıyor

Keşanlı 3 dermatolog, Tiflis’teki Dermavizyon toplantısında buluştu

İstanbul Bakırköy'de ağız ve dişte ücretsiz bakım

İletişim'den 'planlı sezaryen' iddialarına açıklama

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

TEMA Vakfı: Türkiye için zaman daralıyor, kömürden acilen çıkılmalı!

Antalya için felaket senaryoları... Çevresel ve sosyal yıkımlar vurgulanacak

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

Plastik kirliliği ile mücadele için güçlü ses

Atıklar maharetli ellerde ‘sanat’ a dönüşüyor

Atıklardan oluşturulan sanat eseri Şile'de sergileniyor

TEMA Edirne'den 'ÇED' açıklaması

İzmir Büyükşehir'e 3,8 milyon TL 'çevre' cezası

Renault Group’dan rekor ciro

6,7 milyar TL'lik tarımsal destekler bugün hesaplarda

Anotolia ve Torun Grup’tan Afrika’ya stratejik açılım

Tüm sektörlerde güven endeksleri düştü!

Türkiye-Kazakistan ticareti için yeni adım... TL ve Tenge swap anlaşması

İstanbul depremi ardından emlak fiyatlarında fırsatçılığa geçit yok!

Deniz ve tekne tutkunları İzmir'de buluştu

Sakarya Gaz Sahası’nda ilk faz tamamlandı

Tüketici 'Güven'i geriledi! Nisan'da endeks 2,3 azaldı

ANASİAD, Türkiye-Libya ticari ilişkilerini güçlendiriyor

İzmir Bornova’da 400 bin fide toprakla buluşuyor

İzmir Narlıdere'de 'ikinci el giysi' dayanışması

Deprem bölgesinin sessiz kahramanı: Bülent Türker

7 ülkeden çocuklar Edirne’de buluştu

Tarihçi yazar Sinan Meydan çocuklara Atatürk'ü anlattı

Minik doktor Mert, 23 Nisan’da hayalini gerçeğe dönüştürdü

Edirne Keşan'da 23 Nisan kutlandı

İstanbul Bakırköy'de 23 Nisan coşkusu

KAKODER’den 23 Nisan’a renk katan şenlik

Çocuk polislerle 23 Nisan'a özel klip

Bursa şampiyonu Eğitim Kalesi!

TOFAŞ 2025 Youth BCL'de yarı finale yükseldi

Konya’da geleneksel dostluk ve kardeşlik turnuvaları başladı

Okul sporları ilçe şenliklerinde görkemli final

'Okyanusların Fatihi' İzmirli yüzücü hedefine adım adım yaklaşıyor

Keşanspor U17'de şampiyonluk için son randevu

Başkan Özdemir’den Bursaspor’a tam destek

UEFA İstanbul Temsilciliği açıldı

Bursaspor’un şampiyonluk kupası Osmangazi Belediyesi’nde

Konya Karatay'da başarılı sporcular makamda

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48