• BIST 100

    9279,21%2,25
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,61% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4148,82% 1,11
  • Ç. ALTIN

    6729,79% 0,00

Sınava gireceklere Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan altın tavsiyeler

Üniversite sınavı sırasında kaygı ve stresi yönetmeyi değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öğrenciler ‘nefes al, tut, ver’ döngüsünü 5-6 defa tekrarladıklarında, beyindeki stres hormonu azalıyor.” dedi.

EĞİTİM 7.06.2024 20:59:00 0
Sınava gireceklere Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan altın tavsiyeler

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite sınavı sırasında kaygı ve stresi yönetmeyi değerlendirdi. 

STRES YÖNETİLMELİ

Bireylerin fiziksel bütünlüğü bozulunca, kolunu bacağını zorlanınca ağrı olduğunu ve psikolojik bütünlüğü zorlanınca da stres, kaygı ve anksiyete halinin ortaya çıktığını dile getiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Stres insanın psikolojik vücut dengesinin bütünlüğünün sarsıldığı durumlardaki vücudun koruyucu bir tepkisidir. Kontrol edilebilirse kişiyi uyanık tutar. Hedefe götürür. Kontrol edilemezse de insana takla attırır. Onun için bilimsel terminolojide stresi yenmek değil de ‘Stresi yönetmek’ diye geçer. Stres yönetilmelidir. Stresi yok etmeye çalışmak gerçekçi değil, doğru da değil.” dedi.

STRESİ KONTROL EDEMEMEKTEN KORKMAK LAZIM

Stresin de kişiden kişiye değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, şunları anlattı:

“Eğer dayanıklılık eğitimi almış bir kişi ise stresi yönetme konusunda, stres altında soğukkanlı kalma becerisi varsa, böyle durumlarda o stresi kauçuk gibi emer ve tekrar eski haline gelir. Buna psikolojik dirençlilik, psikolojik sağlamlık, psikolojik yılmazlık diyoruz. Yıkılmıyor ve yine eski haline dönüyor. Bu tarzdaki durumlarda stres kişiyi güçlendiriyor, her streste bir şeyler öğretiyor. Hatta bu olaya biz geliştiren travma diyoruz. Travma yaşıyor, acıyı yaşıyor. Oradan bir şeyler öğreniyor. Güçlenerek çıkıyor. Bakıyorsun yıllar içerisinde olayları daha iyi göğüslüyor, mücadele ruhu güçlenmiş oluyor. Kişilik gücü, ego gücü artmış oluyor. O nedenle stresten korkmak değil, onu kontrol edememekten korkmak lazım. Stres nükleer enerjidir. İyi bir amaçla kullanırsak bizi hedefimize götürür, yanlış kullanırsak da elimizde patlar, bizi bloke eder.”

AKUT STRES DİKKATİ ARTIRIYOR

Stresin vücuda yaptıklarına da işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Akut stres vücudu kamçılar, damar direnci artar. Beyne giden kan artar. Vücut kan yağları, glikoz anında kana geçer. Şeker, glikoz artar. Vücut strese anında savaş veya kaç tepkisi veriyor. Bu bağışıklık sistemini kamçılar. Bütün savunma harekete geçer. Omuz boyun kasları gelişir. Dikkat artar. Kişiyi tehdide, tehlikeye karşı korur. Akut stres kamçılar. Bu uzun sürdüğü zaman yani kronikleştiği zaman da bu sefer tam tersi olur. Bağışıklık sistemini bastırır.  Tansiyon yükselir, kronikleşir. Mide bağırsak bozuklukları olur. Spazm olur. Cilt alerjileri olur. Birçok psikosomatik hastalık böyle ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

Tehdit geçtiğinde, vagus sinirinin kasları gevşetip, vücudu rahatlattığını ve kişiyi sakinleştirdiğini de ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Vagus sinirlerini etkin bir şekilde kullanan kişiler, stresi daha iyi yönetir, olayları iyi analiz eder ve doğru tepkiler verirler. Bu kişiler, en büyük ve zor stres durumlarında bile ‘otantik mutluluk’ olarak adlandırılan bir durumu yakalarlar. Her ortamda, en stresli yerde bile mutlu olmayı başarıyorlar. Cezaevinde bile soğukkanlılıklarını koruyabilirler.  Bu kişiler ne aşırı üzülürler ne de aşırı sevinirler. Bu duygusal bilgelik, öğrenilen bir yetenektir.  Kişinin, duygularını yerinde ve zamanında regüle etmeyi öğrenmesi gereklidir. Duyguların regülasyonu ders kitaplarında öğretiliyor. Bu pozitif psikolojidir yani her ortamda mutlu olabilmek.” diye konuştu.

RUHUMUZUN KİMYASINI İYİ YÖNETECEĞİZ

Prof. Dr. Tarhan, kendini tanıyan ve kendini yönetenin hayatını da yönettiğini kaydederek, “Kendi kendinin lideri olmak önemli. Buna ‘nöroliderlik’ deniyor. Beyindeki eczaneye yönetiyorsun. Beyindeki kimyasal laboratuvarı yönetiyorsun. Bunu yönettiği zaman kişi, her ortamda mutlu olmayı başarabiliyor. Kimyacı gibi beyin kimyasını yönetmeyi öğreneceğiz. Ruhumuzun kimyası var. Bunu yöneteceğiz. Bunun yöntemleri var. ABD'de ortaokul lise seviyesinde gençler alıyorlar. Mindfulness eğitimi… Nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, düşünme teknikleri geliştiriyorlar. Olumlu odaklı şekilde düşünüyorlar. Kendilerini analiz etmeyi öğretiyorlar. Bunlar bizim değerler eğitimimiz.” şeklinde dile getirdi. 

SINAV ÖNCESİ KAYGI NORMAL, KAYGISIZ OLMAK ANORMAL

Üniversite sınavı öncesi kaygı ve stresi de değerlendiren Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:

“Sınav öncesi kaygı normal, kaygısız olmak anormaldir. Kaygı olur. Biz ‘stres var, panik yok’ diyoruz. Panik yapmak doğru değil. Panik insanın düşünce sistemini bloke ediyor. ‘Ne olacak, kazanacak mısın, kazanmayacak mısın?’ Sonuç odaklı düşünenlerde oluyor. ‘Ya kötü soru çıkarsa ya bilmediğim yerden çıkarsa, ne olacak, ya kazanamazsam’ diye… Bunu farkında olmadan anne babalar da yapıyorlar. Çocuğa hatta şöyle diyor; ‘Boş ver sen kazanamazsan da olur’. Bunu moral için iyi niyetle söylüyor ama çocukta sorumluluk duygusu yüksekse çocuğun kaygısı daha da artıyor. Çünkü ona kazanamama ihtimalini hatırlatıyor. Halbuki ona şöyle demek lazım; ‘Bak sen daha önce şu kadar denemeye girdin, yüzde şu kadar başarılı oldun. Bu senin başarılı olabileceğini gösteriyor. Sen elinden geleni yaptın. Biz senin arkandayız. Kazanıp kazanmayacağını kadere bırak. Zamana bırak. Kabul et’…”

SONUÇ ODAKLI DÜŞÜNÜNCE STRES ARTIYOR

Sonuç odaklı düşündükçe stresin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Çünkü kontrol edemeyeceği şeyi düşünmek kaygıyı artırır. Sonuçta geçmişteki birikimlere göre zaten tahmin ediyor ne kadar net yapabileceğini. Gençler sınavdan sonra cevap anahtarı yayınlandığı zaman bakıyorlar, çoğu genç tutturuyor.” dedi.

SINAVDA PANİK YAPMAMAK İÇİN SOLUNUM EGZERSİZLERİ YAPIN

Sınavda panik yapmamak için öğrencilere solunum egzersizleri öğrettiklerini söyleyen Prof. Dr. Tarhan, şu önerilerde bulundu:

“Derin nefes alarak, 1-2 sayacak kadar nefes alıyorlar, ardından 3-4-5-6 sayacak kadar nefeslerini tutuyorlar, daha sonra yavaş yavaş 6-7-8-9-10 sayacak kadar nefeslerini veriyorlar. Bu ‘nefes al, tut, ver’ döngüsünü 5-6 defa tekrarladıklarında, beyindeki stres hormonu azalıyor. Bu sırada düşüncelerini ders ve okul dışı konulara yönlendirmeleri, derin nefes alırken 2 sayı kadar nefes alıp 4 sayı kadar tutup 4 sayı kadar vermeleri önemli. Bu yöntemi, gerildiklerinde 5-6 defa tekrarlamaları faydalı olur. Ayrıca zihinden rahat ve güvende hissettikleri yerleri hayal etmeleri (örneğin yeşillikler, sahil, dağ, köy) ve kendilerine ‘Elimden geleni yaptım’ diyerek olumlu telkinlerde bulunmaları, sınav kaygısını azaltır.”

TOKSİK KİŞİLERDEN UZAK DURULMALI

Sınav salonuna girmeden önce de bazı önlemler almak gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, özellikle "Yapamadım, mahvoldum, bittim" diyerek olumsuz konuşan ve herkesin moralini bozan toksik kişilerden uzak durmanın önemli olduğunu, bu tür kişilerin sınavda yüksek not alsalar bile, başkalarının moralini olumsuz etkileyebildiklerini, bu yüzden sınav öncesinde olumlu ve motive edici bir ortam yaratmanın önemli olduğunu vurguladı.

UZUN SÜRELİ STRES HASTA EDİYOR

Uzun süreli stres, bağışıklık sistemini baskılayarak immünsüpresyona (bağışıklık sisteminin etkinliğinin azalması) neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, bağışıklık sisteminin vücuttaki kanserojen hücrelerini etkisiz hale getirdiğini ancak, bağışıklık sistemi zayıfladığında uyuyan kanser hücrelerinin aktif hale gelebildiğini kaydederek, “Türk bilim insanı Aziz Sancar, DNA hasarının nasıl tamir edildiğini keşfederek Nobel ödülü aldı. Kronik stres de DNA hasarına neden olur. Normalde, vücut bu hasarları uyku sırasında ve gevşeme anlarında temizler. Sağlıklı bir beslenme şekli ve yaşam tarzı büyük önem taşıyor.” dedi.

BAŞARI KÖLELİĞİ VAR

“Dünyayı değiştirmeye gücümüz yetmez ama kendimizi değiştirmeye gücümüz yeter.” diyen Prof. Dr. Tarhan, “Şu anda bir nevi gönüllü kölelik var insanlarda. Başarı köleliği var. Tüketim ekonomisinin köleliği var. Bunun sonucunda da hep daha fazla, daha fazla diyerek insan stresi artıyor. İnsanların hayattan beklentileri arttıkça, stres seviyesi yükseliyor ve sürekli bir kaygı hali ortaya çıkıyor. Bu nedenle, yaşam tarzımızı ve beklentilerimizi yeniden gözden geçirmek, stresi azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için önemlidir.” diyerek sözlerini tamamladı. 

"Kuraklık Ustaları" projesi genç çiftçilerle buluştu

Anadolu’nun zengin kültürü ve geleneğin izleriyle coşkuya dönüştü

Antalya Muratpaşa Spor Kulübü'nde görev bölümü yapıldı

İstanbul'da zehir tacirlerine büyük darbe!

"Kalemin İzinde 'Ezgi'ler" zaman yolculuğuna çıkardı

Bursa’ya Köy Enstitüsü Müzesi geliyor

Van ve Şanlıurfa’da zehir tacirlerine operasyon! 311,5 kg uyuşturucu ele geçirildi

Bursa Osmangazi'de alzheimer hastaları için Anneler Günü kutlaması

Başkan Bozbey’den şampiyon hentbol takımına övgü

Antalya'da sınav kaygısı yaşayan öğrencilere destek

Sanayi üretimi aylık ve yıllık artışta!

Muğla'da güvenli trafik farkındalığı

26 ilde hayvan sağlığı seferberliği... Aşılama ve hastalık taramaları sürüyor

PTT'den 'Avrupa 2025' özel anma pulu

Orman yangınlarına karşı eş zamanlı temizlik

Kayseri Talas'tan çölyak hastalarına tam destek

Tefecilere geçit yok! 3 ilde 7 tutuklama!

Yurtta bugün parçalı ve bulutlu hava hâkim!

Düzce'de intihar girişiminde bulunan genç kurtarıldı

Aybüke Albere: Okan Bayülgen'in dayağını yedim!

Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı

Bilecik'te Vali Aygöl'den YKS öğrencilerine motivasyon

Yenişehir Bursasporlular Derneği yeniden açılıyor

Bilecik Gölpark yaz sezonuna hazır

Antalya'da Kentsel Yenileme Proje çalışmaları yeniden başladı

İYİ Partili Toktaş'Tan ABD Konsolosluğu'nun sabıka kaydı paylaşımına tepki!

Kartalkaya Komisyonu'nun görevi bir ay daha uzatıldı

İzmir Bornova’da 19 Mayıs coşkusu heyecanı

Kahverengi kokarcaya karşı sülün desteği

İzmir'de Meslek Fabrikası ile hayatları değişti

Yükleniyor

Bursa Osmangazi'de alzheimer hastaları için Anneler Günü kutlaması

Manisa'da çölyak farkındalığına glutensiz etkinlik

Kocaeli Gölcük'te personele ilk yardım eğitimi

Manisa'da “Adım Adım Sağlık” etkinliği

Çiğli'de kadınlara sağlıklı yaşam paneli

Manisa Büyükşehir'den HPV aşısı desteği

Göz alerjileri neden olur? Nelere dikkat edilmeli?

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur!

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat!

Adana'da otizmli çocuklar için iş birliği

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

TEMA Vakfı: Türkiye için zaman daralıyor, kömürden acilen çıkılmalı!

Antalya için felaket senaryoları... Çevresel ve sosyal yıkımlar vurgulanacak

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

Plastik kirliliği ile mücadele için güçlü ses

Atıklar maharetli ellerde ‘sanat’ a dönüşüyor

Atıklardan oluşturulan sanat eseri Şile'de sergileniyor

TEMA Edirne'den 'ÇED' açıklaması

İzmir Büyükşehir'e 3,8 milyon TL 'çevre' cezası

Sanayi üretimi aylık ve yıllık artışta!

Türk unu ve buğdayı için adil rekabet çağrısı!

Külçe altın aylık reel getiride zirvede!

Bursa’da 4 fuar birden kapılarını açıyor

Türkiye mobilyada 6 dolar ortalama ihraç fiyatına ulaşacak

BTSO gıda sektör temsilcilerinden Londra’ya ihracat hamlesi

Türk Ticaret Bankası ihracatçılar için yeniden sahada

Merkez'de sıkı politika sürüyor

TÜRKAK akreditasyon ücretleri Resmi Gazete'de

Türk Prysmian Kablo, enerji ve dijital dönüşümde liderliği sürdürüyor

"Kuraklık Ustaları" projesi genç çiftçilerle buluştu

Anadolu’nun zengin kültürü ve geleneğin izleriyle coşkuya dönüştü

Bursa’ya Köy Enstitüsü Müzesi geliyor

Muğla'da güvenli trafik farkındalığı

PTT'den 'Avrupa 2025' özel anma pulu

Kayseri Talas'tan çölyak hastalarına tam destek

Bilecik'te Vali Aygöl'den YKS öğrencilerine motivasyon

İzmir Bornova’da 19 Mayıs coşkusu heyecanı

İzmir'de Meslek Fabrikası ile hayatları değişti

İzmir'de sahne genç müzisyenlerin olacak

Antalya Muratpaşa Spor Kulübü'nde görev bölümü yapıldı

Başkan Bozbey’den şampiyon hentbol takımına övgü

Yenişehir Bursasporlular Derneği yeniden açılıyor

Gölcüklü voleybolcuların hedefi Türkiye Şampiyonası

Konya Büyükşehir Belediyespor seriyi eşitledi

Tesis ihalesi tamam, ilk kazma yakında vuruluyor

Kocaeli Başiskele Su Sporları Merkezi açılıyor

İstanbul Beylikdüzü'nde voleybol turnuvası başladı

Bursa Uluslararası Spor Festivali’nde çocuklar doyasıya eğlendi

Konya'da Başkan Kılca Tenis Kortu’nda sporseverlerle buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51